Održana je Završna konferencija Cross-Border Bike Projecta

cross-border.bike.project-4

Dovršenjem posljednjih 3,9 kilometara biciklističke staze općine Antunovac, završen je 1.013.357,97 eura vrijedan projekt četiriju partnera s ciljem umrežavanja biciklističke rute od Ivanovca i Antunovca, preko Osijeka do Pečuha, a s već postojećim rutama između Mađarske i Hrvatske, sufinanciran sredstvima programa IPA Prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska „Razvoj biciklističke rute Pečuh-Osijek-Antunovac-Ivanovac“.

Glavni nositelj projekta općina Antunovac, kao i partneri: Udruga za zaštitu okoliša Zeleni Osijek, Razvojna agencija Grada Pečuha i Udruga Geoscience iz Pečuha, zaokružili su 90 kilometara biciklističkih staza i uz poučne staze, prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti, dobili specifičan turistički proizvod za regiju koja u kontinentalnoj Hrvatskoj snažnim potencijalom bilježi porast turizma.

Prva konferencija je održana 5. travnja 2013. godine u Pečuhu, a uz predstavnike brojnih organizacija koje provode projekte na razvoju biciklističkih ruta između dvije države. Europska unija iznijela je financijski teret projekta u iznosu od 85% ukupnih prihvatljivih troškova. Općina Antunovac koristila je iznos od 47,72% ukupnog projekta.

- Projekt općine Antunovac ocijenjen je najvećim brojem bodova u kategoriji biciklističkih staza. Na natječaj su bila prijavljena 154 projekta iz cijelog pograničnog područja Hrvatske i Mađarske, a za sufinanciranje je odabrano samo 39 projekata – kazao je načelnik općine Antunovac Ivan Anušić.

Općina Antunovac na ovoj je biciklističkoj stazi obilježila i tri rute od prirodnog i povijesnog značaja, Stepski sokol na Orlovnjaku, Utvrda Korođvar u Ivanovcu, povijesna znamenitost iz 13. stoljeća, okružena prirodom i jezerom, kao i ruta prema ergeli konja lipicanaca, dok su partneri obilježili rute od Antunovca, preko Osijeka, prema Belišću i mađarskoj granici, odnosno Beremendu i Pečuhu. Od Pečuha prema Antunovcu staza je suvremeno i ubrano opremljena, uz odmorišta i horizontalnu i vertikalnu signalizaciju.

- Prvom etapom obuhvatili smo gradnju biciklističke staze duge 1.800 metara i široke dva metra, uz najopasnije dijelove ceste na izlasku iz Ivanovca prema Antunovcu. Usporedno s tom dionicom, gradili smo i stazu između Antunovca i Josipin Dvora u dužini od 2.100 metara i širine dva metra – kaže Nataša Tramišak, zamjenica načelnika općine Antunovac.

Staza je završena s ciljem održivog upravljanja i zaštite okoliša u pograničnoj regiji, kroz nadogradnju postojećih biciklističkih ruta, a uz razvoj ruta na hrvatskoj strani i povezivanjem s postojećim stazama Grada Osijeka. Hrvatska i Mađarska dobile su ukupno 19 označenih turističkih, kulturnih i povijesnih znamenitosti.

Zaključno, organizirane su i radionice o biciklizmu, kao i međunarodne biciklističke manifestacije, stvorene prilike turizmu i otvaranju radnih mjesta, a svakako nastavku suradnje dvaju zemalja.

Nakon Konferencije program Europskog dana međuteritorijalne suradnje nastavio se na biciklističkoj ruti Utvrde Korođvar na manifestaciji „Povratak vitezova na Utvrdu Korođvar“, koju je posjetilo nekoliko stotina posjetitelja.